Ο Park Chan-wook, ένα iPhone και ο εκδημοκρατισμός του κινηματογράφου

.

April 16, 2022/Pylos Live Hangover/5 min. read

Ο Park Chan-wook, ένα iPhone και ο εκδημοκρατισμός του κινηματογράφου

Βλέπουμε μια νέα ταινία μικρού μήκους του διάσημου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη που κυκλοφόρησε εν είδει διαφήμισης για την Apple, θυμόμαστε προηγούμενες ταινίες που γυρίστηκαν με κάποιο iPhone ή Samsung Galaxy, και καταλήγουμε να συζητάμε αν όντως πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να φέρει επανάσταση στην κινηματογραφική δημιουργία.

 

Από το 2016 και το ιδιαίτερο “The Handmaiden” («Η Υπηρέτρια»), ο Park Chan-wook δεν έχει επαφή με τον κινηματογράφο. Παρόλα αυτά, στο μεσοδιάστημα σκηνοθέτησε τη σειρά “The Little Drummer Girl” για το BBC One (για την οποία μάλλον θα είμαι γραφικός, αν αναφέρω ότι είχε γυρίσματα στην Ελλάδα, ενώ αν δεν το αναφέρω, μάλλον θα φανώ αδαής) και συμμετέχει στην παραγωγή της τηλεοπτικής εκδοχής του “Snowpiercer” για το Netflix. Ενώ, λοιπόν, έχουμε κουραστεί να περιμένουμε ένα μάλλον απίθανο αγγλόφωνο ριμέικ για το «Τσεκούρι» του Κώστα Γαβρά, την αναμενόμενη επιστροφή του με το “Decision to Leave” (που φαίνεται ότι δεν θα προλάβει να κάνει πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών) ή έστω την τηλεοπτική προσαρμογή του “The Sympathizer” για το HBO, o Park κατάφερε να μας ξαφνιάσει. Στις 18 Φεβρουαρίου η Apple δημοσίευσε μια ταινία μικρού μήκους του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, με τίτλο “Life is But a Dream”. Το ξεχωριστό της ταινίας, όπως μπορείτε ήδη να φανταστείτε, είναι ότι γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με τις κάμερες του iPhone 13 Pro. Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για μια διαφήμιση, οπότε ποια ακριβώς δουλειά έχει εδώ;

Να εξηγηθώ ότι ουδεμία πρόθεση έχω να διαφημίσω την Apple και τα προϊόντα της, τα οποία ούτε καν χρησιμοποιώ. Βέβαια, ούτε το αποκλείω εκ προοιμίου, για την περίπτωση που η Apple ενδιαφέρεται. Ωστόσο, το “Life is But a Dream” χρήζει προσοχής και αυτήν επιδιώκω να του αποδώσω, ως ένα έργο τέχνης φτιαγμένο με ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η υπόθεση είναι προσχηματική, οπότε ας μεταφράσω απλώς την Apple: Ένας νεκροθάφτης (Yoo Hai-jin) χρειάζεται ξύλα για να φτιάξει το φέρετρο για τη σωτήρα του χωριού του (Kim Ok-vin). Οπότε, σκάβει έναν τάφο, ξυπνώντας έτσι κατά λάθος το φάντασμα ενός αρχαίου ξιφομάχου (Park Jeong-min), που θα κάνει το παν για να πάρει πίσω το φέρετρό του.

Add comment

Pylos Live Radio, All Rights Reserved. // Created by 12 Gods Web Designs