Στην Παγίδα του Νόμου

Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni

August 11, 2022/Pylos Live Hangover/5 min. read

Ο Jim Jarmusch σκηνοθετεί τους Tom Waits, John Lurie και Roberto Benigni σε μια από τις πρώτες ταινίες της καριέρας του. Τρεις άγνωστοι παραβιάζουν τα όρια του νόμου και βρίσκονται ξαφνικά στη φυλακή.

Πρωτότυπος τίτλος: Down by Law
Ελληνικός τίτλος: Στην Παγίδα του Νόμου
Πρώτη κυκλοφορία: 1986
Σκηνοθεσία και σενάριο: Jim Jarmusch
Πρωταγωνιστούν: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo και στο θερινό σινεμά ΑΒ στο πλαίσιο του Cinobo Nights.

Ξεχωρίζει για: την υπέροχη σκηνοθεσία του Jim Jarmusch
Σταθείτε αν σας αρέσουν: ατμοσφαιρικές ταινίες με χιούμορ
Προσπεράστε αν: προτιμάτε ταινίες δράσης

 

Ο Τζακ, ένας μαστροπός που ξοδεύει σπάταλα τα χρήματά του, θα πιαστεί σε μια παγίδα της αστυνομίας. Ο Ζακ, ένας άνεργος ντιτζέι σε ραδιοφωνικό σταθμό, θα συμφωνήσει να οδηγήσει ένα αμάξι που κρύβει ένα πτώμα στο καπό του και θα πιαστεί από την αστυνομία. Οι δυο τους χωρίς να το θέλουν θα καταλήξουν στο ίδιο κελί, δηλώνοντας αθώοι και θα αντιπαθήσουν ο ένας τον άλλον από την πρώτη στιγμή. Μετά από λίγες ημέρες θα προστεθεί στο κελί τους ένας καινούργιος κρατούμενος. Ο Ρομπέρτο, ένας ιταλός μετανάστης που μιλάει λίγα αγγλικά, βρέθηκε στη φυλακή αφού σκότωσε κάποιον πετώντας του στο κεφάλι μια μπάλα μπιλιάρδου. Όταν ανακαλύψει τον τρόπο να αποδράσουν οι άλλοι δύο θα τον ακολουθήσουν χωρίς να έχουν σκεφτεί τη συνέχεια. Περιπλανόμενοι στο δάσος της Λουιζιάνα θα ανακαλύψουν ένα σπίτι που θα τους ανοίξει διάπλατα την πόρτα.

Ο Jim Jarmusch, ο μελαγχολικός ποιητής του αμερικάνικου κινηματογράφου, σκηνοθετεί μια σουρεαλιστική κωμωδία με τρεις ασυμβίβαστους πρωταγωνιστές. Σε ασπρόμαυρο πλάνο, το φως πέφτει πάντα διακριτικά, για να κρυφοκοιτάξει τις παρανομίες των τριών ηρώων. Ενώ οι ίδιοι αρνούνται να παραδεχτούν τα εγκλήματά τους, νιώθουν πως παγιδεύτηκαν άδικα από τον νόμο και μέχρι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Tom Waits, John Lurie και Roberto Benigni τρεις απολαυστικοί αντιήρωες, κακοποιοί που από την αρχή επιδιώκουν να τους συμπαθήσεις. Οι τρεις τους παρότι φαίνονται αταίριαστοι, συμπληρώνουν ο ένας τον χαρακτήρα του άλλου και δημιουργούν μια κωμωδία με σκόρπια στοιχεία μελαγχολίας. Ενώ δηλώνουν ευθέως την αντιπάθεια που τρέφουν μεταξύ τους, ο αποχωρισμός θα είναι δύσκολος. Όταν φτάσει το τέλος του σουρεαλισμού, η πραγματικότητα έρχεται να ισοπεδώσει την περιπέτεια.
Τα μπλουζ του αμερικάνικου νότου από τον συμπρωταγωνιστή και μουσικό John Lurie, προσθέτουν ένα ακόμα μελαγχολικό soundtrack στις ταινίες του Jarmusch, αφού άλλωστε η μουσική αποτελεί βασικό κομμάτι στις ταινίες του. «Στην Παγίδα του Νόμου» είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το καλό από το κακό, αλλά και να κρίνεις τους ήρωες. Τρεις διαφορετικές παραβάσεις θα φέρουν κοντά ανθρώπους που θα αναγκαστούν να νιώσουν την τρυφερότητα με σκοπό να επιβιώσουν.

 

Add comment

Pylos Live Radio, All Rights Reserved. // Created by 12 Gods Web Designs